RT-PCR este cel mai folosit test in diagnosticul genetic sau in caracterizarea expresiei genice in diferite tipuri celulare sau tisulare. In diagnosticul clinic, cu ajutorul testului RT-PCR evaluam incarcatura virala si putem analiza produsele de transcriptie genica. Pentru depistarea virusului SARS COV 2 se recomanda testul RT-PCR deoarece are o acuratete de 98%
Aticorpi covid- Virusul SARS COV 2 este agentul provocator al sindromului respirator acut. Testele de biologie moleculara ne ajuta in diagnostic, insa pentu a determina daca am trecut prin boala este necesar sa tetam serologic cantitatea anticorpilor. Determinarea cantitativa a acestora ne indica raspunsul organismului la contactul cu virusul, dar si raspunsul la vaccin.
Glucoza si Hemoglobina glicata- Analiza glucozei cunoscuta sub denumirea de glicemie este absolut necesara atunci cand exista diferiti factori de risc. Aceasta determina nivelul glucozei din sange. Un nivel crescut al gicemiei poate aparea in urma anumitor boli precum diabetul zaharat, unei alimentatii necorespunzatoare.
Test antigen SARS COV 2-acest test determina fragmente proteice specific coronavirusului.
COVID- Virusul SARS COV 2 cauzeaza sindromul sever respirator cu o transmitere si o patogenitate ridicta. Raspandirea virusului se poate face sub forma de particule mici provenite din gura si nasul unei persoane infectate atunci cand tuseste, respira, vorbeste sau stranuta.
Fisa medicala- Este un raport medical eliberat de catre medicul specialist, in care se noteaza obsrvatiile prezentate de catre pacient cu un istoric, cauzele patologiei, diagnostic si tratament.
Tensiune arteriala- Este cel mai bun instrument in vederea stabilirii starii de sanatate . Tensiunea arteriala este formata din doua numere.Primul masoara presiunea in artere atunci cand inima se contracta si este tensiunea maxima (sistolica), iar cel de-al doilea numar reprezinta presiunea in artere in momentul in care inima se relaxeaza si poarta denumirea de tensiune arteriala minima (diastolica). Inaintarea in varsta duce la o crestere a tensiuii arteriale deoarece arterele isi pierd din elasticitate. Astfel monitorizarea acesteia este un factor cheie indiferent de varsta atunci cand suntem preocupati de sanatatea noastra.
Analize – Anual este absolut necesar sa ne facem un set minim de analize de laborator. Acestea contureaza un tabloul general asupra sanatatii. Preventia este cea mai importanta pentru sanatatea noastra, astfel cel mai benefic pentru noi este sa respectam sfatul medicilor de a efectua analize de sange regulat.
Hemoleucograma- este un test de screening utilizatatatin diagnosticulbolilorhematologice, cat si inevaluareagenerala a sanatatii. Atunci cand vorbim de hemoleucograma ne referim la mai multi parametrii precum: numar de leucocite, eritrocite, trombocite, hematocrit, indicitrombocitari, indicieritrocitari, etc. Aceste rezultate au aplicații unice de diagnostic și implicații prognostice care pot fi încorporate în practica clinică. Glicemia si Hemoglobina glicata- Glucoza este un furnizor indispensabil al energiei care sustine activitatea celulara. Un nivel aflat in afara valorilor de referinta ne poate indica un dezechilibru hormonal, insa valoarea poate fi influentata de mai multi factori externi precum consumul de alimente inainte de recoltare. De aceea este recomandat sa dozam si hemoglobina glicata HbA1c. Valoarea acesteia ne indica valoarea glicemiei pe termen indelungat, intre 8 si 12 saptamani.Medicina muncii- medicul de medicina muncii este persoana calificata care are ca si scop observarea raportolui dintre om si locul de munca. Acesta trebuie sa detina informatii diverse cu ajutorul carora poate indica faptul daca o perosana este apta sau nu de munca. El ne elibereaza un certificat medical care atesta daca suntem apti pentru angajare. Alergia: alergia este o tulburare de hipersensibilitate a sistemului imunitar. Reactiile alergice apar la substante inofensive in mod normal, denumite alergeni si ajunge la organism prin contact direct cu pielea, prin ingerare sau inhalare. Aceste reactii sunt dobandite si apar de regula la un interval scurt de la contactul cu alergenul.